Do ukončení podpory Atassian Serveru zbývá 100 dní 10 hodin 20 minut 13 sekund Chci konzultaci

Atlassian Confluence Data Center

29.7.2016 | Ondřej Havel | Confluence

Máte problémy s rychlostí Atlassian JIRA, Confluence či dalších nástrojů? Řešíte potřebu vysoké dostupnosti u vás provozovaných Atlassian systémů? Tak právě pro vás je určen produkt Atlassian Data Center.

Co je to data center?

Data Center je řešení pro vybrané Atlassian nástroje a produkty, které zvyšuje výkonnost těchto nástrojů a zajišťuje jejich vysokou dostupnost. Data Center je možné použít ve spojení s JIRA, Confluence, Service Desk a Bitbucket.

V tomto článku si jej popíšeme konkrétně ve spojení se systémem Atlassian Confluence.

Proč Confluence Data Center?

Standardní architektura nasazení Confluence předpokládá instalaci v aplikačním serveru Apache Tomcat, před kterým je pro zjednodušení konfigurace domén a optimalizaci vytížení aplikačního serveru bufferováním většinou umístěn webový server Apache web server nebo Nginx. Confluence je pak napojena na databázový stroj, který je umístěný přímo na daném serveru nebo na samostatném serveru v případě, že jej s Confluence sdílí další aplikace.

Při standardní konfiguraci nástrojů se zvláště u větších instalací můžeme setkat s problémy. Nejde vždy jen o výkonnost, ale též o plánované výpadky při údržbě systémů, které ovlivní velké množství uživatelů.

Mezi hlavní výhody využití Confluence Data Center patří zajištění vysoké dostupnosti a rychlosti odezvy systému na požadavky jeho uživatelů.

Licence

Fungování Data Center je založeno na clusterování řešení. Tím, že si zakoupíte licenci pro Confluence Data Center získáte možnost používat Confluence v clusterované architektuře. Běžná licence toto neumožňuje. Data Center přitom nijak neomezuje počet nodů clusteru. Záleží jen na vás, kolik jednotlivých serverů si do clusteru připojíte.

Licence Data Center se nakupují dle konkrétního použití s daným produktem Atlassian počínaje počtem 500 uživatelů. Licenční politika je shodná s ostatními produkty Atlassian.

Instalace

Instalace Data Center je jednoduchá a až na několik odlišností je prakticky shodná s instalací obyčejné Confluence. Hlavním rozdílem je použití tzv. sdíleného home adresáře (prostoru na síťovém disku), ke kterému musí mít přístup všechny instance v rámci clusteru, a použití sdílené databáze.

Všechny prvky v clusteru jsou si v rámci clusteru rovny. Proto se úzkým místem z pohledu instalace stává sdílená databáze a sdílený home adresář. Databáze by tak měla být stejně jako sdílené úložiště home nastavena do clusteru.

Instalaci zahájíme instalací prvního nodu clusteru Confluence standardním způsobem. Spustíme Confluence a připojíme se přes internetový prohlížeč pro dokončení konfigurace.

Již v této fázi je důležité mít připravené licenční číslo pro Confluence Data Center, které zadáme na místo licenčního čísla Confluence. Systém rozpozná, že se jedná o instalaci Data Center a v následujícím kroku nás vyzve ke konfiguraci tohoto prostředí. Nyní uvedeme cestu k síťovému úložišti a databázi. Tím máme první prvek nainstalovaný.

Další prvky clusteru doporučuji vytvořit klonem prvního prvku. Po jejich spuštění se prvky sami o sobě přihlásí do clusteru. To je vše. Žádné další konfigurace nejsou z pohledu Confluence zapotřebí. Jakékoliv změny v obsahu, přílohách, uživatelích se automaticky projevují ve všech prvcích clusteru.

Jednotlivé prvky můžete libovolně přidávat a odebírat dle aktuálních potřeb na výkon a dostupnost.

Data-center-1-282x300

Load balancer

Zbývá nastavení load balanceru zajišťujícího přístup uživatelů do clusteru dle předdefinovaných pravidel. K tomuto účelu můžeme využít web server Nginx.

Load balancer musí podporovat tzv. „cookie-based session affinity”, někdy označováno též jako “Sticky Sessions”. Toto nastavení serveru zajistí, že uživatel přistupující přes balancer do clusteru po přihlášení pracuje pouze s jedním prvkem clusteru.

V Nginx je toto řešeno jednoduchým přidáním volby „ip_hash“ do konfigurace.

Jak Confluence Data Center funguje?

Load balancer si zapamatuje identifikátor nově příchozího uživatele a přiřadí mu dle pravidel určitý prvek clusteru. Při dalším příchodu se pak stejný uživatel vždy dostane na stejný prvek clusteru, pokud je tento prvek funkční. V opačném případě mu je přidělena jiná instance.

Cluster jako takový ze své podstaty zaručuje vyšší výkon a stabilitu než samostatná instalace. V případě pádu některého z prvků clusteru jsou uživatelé přesměrováni na další.

Rovnoměrným rozložením uživatelských požadavků mezi prvky serveru je pro změnu možné dosáhnou vyšších výkonů.

Pokud provozujete velkou instanci produktu Atlassian, neváhejte nás kontaktovat pro přípravu nabídky možného řešení Data Center. Vaši uživatelé vám poděkují.

confluence data center performance
Ondřej Havel Ondřej Havel

Atlassian Solution Architect

V MoroSystems Ondra pracuje jako Atlassian Solution Architect a konzultant. Nejvíce ho baví, když může předat maximum svých zkušeností z různých IT rolí se správou systémů a jejich managementem. Atlassian systémy vnímá jako důležité prvky firemní infrastruktury, které navíc svou flexibilitou pokrývají daleko více funkcí než si zákazníci na začátku spolupráce dokáží představit. Spojme se na LinkedIN

Komentáře

Podobné články

Nechte nám na sebe kontakt a naši odborníci se vám ozvou. Neradi píšete? Kontaktujte experta na telefonním čísle +420 725 761 338

Důvěřují nám tyto firmy

close

Přicházíme s

MoroSystems Orchestra!