Do ukončení podpory Atassian Serveru zbývá 100 dní 10 hodin 20 minut 13 sekund Chci konzultaci

Novinky ze světa Atlassian: Únor 2021

15.3.2021 | Kristýna Svobodová | Atlassian

Únor se stal pro uživatele Atlassian nástrojů měsícem velkých novinek. Novinky se týkaly hlavně Cloud a Data Center řešení, kde se můžeme těšit na mnohá vylepšení či na nové verze našich oblíbených nástrojů. Co konkrétně nás čeká, na to se můžeme podívat níže.

U Cloud si představíme tyto novinky:

  • Forge je nyní veřejně dostupný
  • Data Residency a jeho dostupnost ve Standard a Premium plánech
  • Jira Software – novinky v Roadmaps
  • Confluence – Bulk archivace stránek

U Data Center si představíme tyto novinky:

  • Jira Software
    • Advanced Roadmaps je nyní součástí Jira Software zdarma
    • V emailových notifikacích jsou nyní zobrazeny obrázkové přílohy
  • Jira Service Management
    • Insight – Asset Management je nyní součástí Jira Service Management zdarma
    • Vylepšení zákaznického portálu
    • Oficiální mobilní podpora pro service desk projekty
  • Confluence
    • Analytics for Confluence je nyní součástí Confluence zdarma
    • Team Calendars for Confluence je nyní součástí Confluence zdarma
    • Přehlednější práce s logy – možnost vložení log markeru
    • Dedikované soubory logů pro specifické akce
  • Bitbucket
    • Nová notifikace v případě modifikace pull requestu

Atlassian Cloud

Cloud přinesl novinky hlavně ve dvou nejžádanějších oblastech. Forge, který je nyní dostupný pro veřejnost a Data Residency, které bude v budoucnu dostupné i pro zákazníky Standard a Premium plánů – jedna z nejzásadnějších oblastí pro Atlassian zákazníky.

Seznamte se s Forge

Forge programming

Co je vlastně Forge? Jde o platformu pro vývoj appek, která bude pro customizaci Vašich cloudových aplikací a další práci s nimi skutečně revoluční. Forge jsme už v minulosti krátce představili v článku ROZŠÍŘENÍ ATLASSIAN CLOUD: VÝVOJ VE FORGE A CONNECT.

Pojďme si připomenout ty nejatraktivnější body:

  • Tvoříte appky, ne infrastrukturu – zatímco Vy napíšete appku, o ostatní se Forge postará za Vás, neřešíte zabezpečení, ukládání dat a další
  • Zjednodušená údržba – appky i customizace můžete udržovat aktuální s minimální náročností
  • Kompletní vývojový set nástrojů – od testování až po vývoj, všechny požadavky Vašeho DevOps týmu jsou pokryty
  • Sdílení Vašich appek snadno a rychle – Vaše appky dostanete k uživatelům během pár chvil

Ačkoli jsou plánována ještě mnohá vylepšení, již nyní můžete Forge plně využívat a my budeme velice rádi, pokud nám dáte vědět, jak se vám líbí.

Novinky ohledně Data Residency

Data Residency in Cloud

Atlassian si dobře uvědomuje, že právě Data Residency (tzn. kde jsou Vaše data uložena) je citlivé téma pro mnohé zájemce o Cloud. V současné době je volba, kde jsou data uložena, dostupná pouze pro zákazníky s Enterprise plánem. To se však dle Atlassian Cloud roadmapy v brzké době změní. Volba Data Residency bude dostupná pro Standard a Premium plány už v Q3 – Q4 tohoto roku.

Více informací včetně FAQ naleznete zde. Máte také možnost se přihlásit do newsletteru, ať Vám tato novinka neunikne.

Novinky v Atlassian produktech

Představili jsme si všechny obecné novinky z cloudového prostředí.

Únor ale přinesl i novinky přímo v Atlassian produktech. Všechny novinky lze najít na Atlassian blogu. My jsme pro Vás vytáhli ty nejzajímavější níže.

Jira Software

  • Roadmaps: Filtrujte a hledejte své issues podle jejich klíče – v roadmaps si klíče zobrazíte hned vedle summary tiketu, podle těchto klíčů je dohledáte nebo vyfiltrujete během okamžiku
  • Roadmaps: Vezměte story a změňte jeho prioritu přímo na roadmap – je to jednoduché, vezmete issue, přetáhnete ho kam chcete, pustíte. Upravte tak jeho prioritu v konkrétním Epicu, nebo ho přesuňte do jiného. Je to naprostá hračka.
  • Roadmaps – automatické assignování a labelování: Nové issues, které na roadmap vytvoříte, budou automaticky assignovány a labelovány podle posledních assignees a aktuálně použitých labelů na dané roadmapě

Confluence (Premium)

  • Archivování stránek přes Bulk – skvělá novinka pro space adminy s Premium plánem. Udržovat spaces aktuální bude mnohem snazší díky možnosti hromadné archivace stránek. Jednoduchým procesem jich zarchivujete až 500. Možnost „Bulk Archive“ se nyní zobrazuje v navigaci Vašeho space – pod touto možností máte k dispozici archivační dashboard. Zde si jednoduše navolíte, které stránky chcete archivovat, a pak už stačí jediné kliknutí. Hromadné archivování tak nemůže být snazší. Pokud chcete vědět, co se s archivovanými stránkami stane, případně potřebujete více informací, doporučuji tuto dokumentaci.

Atlassian Data Center

Data Center přinesl zásadní novinky ohledně mnoho oblíbených Marketplace appek – stávají se přímou součástí jednotlivých aplikací. Přinesl ale také mnoho nových features, které zásadně usnadní každodenní práci s aplikacemi.

Jira Software 8.15

Nová verze Jira nám přináší několik zásadních novinek, které si rozhodně zaslouží být představeny blíže.

Celé release notes naleznete zde.

Advanced Roadmaps je nyní součástí Jira Software Data Center – zdarma

Advanced Roadmaps

Jak napovídá titulek, Advanced Roadmaps je nyní zcela zdarma v Jira Software. Poskytuje pokročilé funkce, díky čemuž se rozšíří možnosti využití Jira Software. Umožní plánovat a sledovat práci napříč několika týmy a projekty.

Na co přesně se můžeme těšit?

  • Experimentování v sandbox prostředí

    • Advanced Roadmaps využívá boardy, projekty a filtry v Jira Software pro vizualizaci dat v customizovatelném rozhraní. Plánujte a experimentujte v sandbox prostředí před aktualizováním dat na produkci.
  • Vytvořte ucelenou mapu

    • Propojte svou práci s celofiremními cíli a vytvořte ucelený přehled pro vaše projekty. Úrovně hierarchie v plánu (Epics, Stories, Tasks atd.) odpovídají různým rozsahům práce. Můžete získat komplexní pohled z ptačí perspektivy.
  • Sledujte alternativní scénáře

    • Zvažte předem jakoukoli změnu díky zkoumání alternativních scénářů. Vytvořte více verzí svého plánu, abyste určili dopady změn. Zaměřte se na nejlepší možnou cestu, naplánujte si řešení nejhorších možných dopadů, buďte připraveni na cokoli mezi tím.
  • Vizualizujte závislosti

    • Zmapujte vztahy mezi problémy ve vašem plánu a identifikujte případné problémy nebo blokátory. Závislosti vám pomohou pochopit, kterým problémům je třeba dát prioritu a v jakém pořadí. Zkontrolujte závislosti přímo na časové ose, nebo přepněte do Dependencies report a získejte komplexní pohled.
  • Plánujte kapacitu svého týmu

    • Udržujte své projekty ve správném chodu tím, že spravujete a plánujete kapacitu svých týmů. Přiřaďte práci týmům přímo na vaší časové ose a odemkněte funkce plánování sprintů pro Scrum týmy.

Zaujaly Vás tyto novinky, ale nemáte momentálně možnost upgradovat? V závislosti na vaší aktuální Data Center verzi máte možnost nainstalovat a používat aplikaci samostatně. Více informací naleznete zde.

Pokud máte serverovou licenci a Advanced Roadmaps již vlastníte, máte možnost provést renewal. Pokud ještě nemáte licenci, budete muset pro získání provést migraci na Data Center.

Zobrazování obrázkových příloh v e-mailových oznámeních

Drobné, ale jistě velice potěšující vylepšení. V každém ticketu je nyní security token, který umožňuje uživatelům zobrazovat obrázky v notifikacích až na 7 dní.


Jira Service Management Data Center 4.15

Jira Service Desk v novém kabátě – Jira Service Management jsme si už představili v jednom z minulých článků. Service Management byl představen ve verzi 4.14, nyní tu máme jeho další verzi.

Celé release notes naleznete zde.

Insight – Asset Management je nyní součástí Jira Service Management Data Center – zdarma

Asset Management

Oblíbená appka, která vám umožní vytvářet a spravovat vaše IT a obchodní assety a vzájemně je mezi sebou provazovat, byla integrována do Jira Service Management Data Center. Po vytvoření (nebo importu) vašich assetů můžete vytvářet vztahy a závislosti mezi assety v rámci Vaší společnosti. Insight má mnoho různých využití – zde se opravdu fantazii meze nekladou.

Rovněž máte možnost stáhnout si z Atlassian Marketplace zdarma Insight Discovery, který Vám pomůže shromáždit data z domén a zařízení ve Vaší síti a vložit je do Insight – Asset Management.

Vylepšení zákaznického portálu

Bylo vylepšeno prostředí centra nápovědy, aby vaši zaměstnanci nebo zákazníci mohli rychle a snadno najít ten správný Service Desk pro své tikety. Service Desk cards mohou být řazeny podle popularity, abecedního pořadí nebo podle nejnovějších požadavků. Byl také přidán nový editor formátování textu, takže obsah vašich požadavků a komentářů je plně customizovatelný. Můžete také umožnit zákazníkům hlasovat za své oblíbené požadavky přímo na zákaznickém portálu.

Oficiální mobilní podpora pro vaše servisní projekty

Jistě přivítáte oficiální podporu pro Jira Service Management v mobilních appkách. Můžete si prohlížet své servisní projekty v Jira Server mobile appce (dostupné pro iOS and Android).


Confluence Server a Data Center 7.11

V Confluence Data Center nám taktéž přibyly dvě užitečné appky, které jsou nyní její součástí. Ochuzena ale nebyla ani serverová verze, která taktéž představí několik nových možností.

Celé release notes naleznete zde.

Analytics for Confluence

Analytics

Ať už chcete monitorovat dosah vaší komunikace, identifikovat zřídka zobrazené spacy, které by se daly pročistit, nebo jste prostě jen zvědaví, kdo vytváří nejvíce obsahu, Analytics má data, která potřebujete.

Analytics for Confluence je nyní součástí Confluence Data Center.

Team Calendars for Confluence

Team Calendars

Dlouhodobě oblíbené týmové kalendáře vám umožňují vytvářet kalendáře pro sebe a pro Váš tým, a prohlížet si jiné kalendáře spojené s Vaší společností, vše na jednom místě.

Team Calendars for Confluence je nyní součástí Confluence Data Center.

Označování v logu při odstraňování problémů

Při odstraňování problémů může být užitečné označit soubor logu před a po pokusu o replikaci problému. To vám usnadní vyhledání konkrétní části logu k prozkoumání.

Dedikované soubory logů pro větší přehlednost

V současné době je většina vstupů zapsána do application log file (atlassian-confluence.log), což může být obtížné analyzovat a při pokusu o řešení problému se může rychle otáčet. Pro usnadnění se nyní budou některé vstupy zapisovat do samostatných souborů logů.

Konkrétně jde o tyto položky:

  • atlassian-confluence-index.log pro logy týkající se vyhledávacích indexů.
  • atlassian-confluence-outgoing-mail.log pro logy týkající se odchozích emailů.
  • atlassian-confluence-security.log pro logy týkající se uživatelů a uživatelských adresářů.

Pokud Vám toto rozdělení nevyhovuje, je možné zachovat logování do atlassian-confluence.log.


Bitbucket Server and Data Center 7.10

Zde na nás čeká jedna, nicméně dlouho očekávaná a zásadní novinka.

Celé release notes naleznete zde.

Update pull requestu

Nyní, když jste uprostřed kontroly kódu a pull request je modifikován, Bitbucket Vás upozorní s možností změny aplikovat a viděli tak aktuální kód.

Závěr

Únor přinesl mnoho velmi zajímavých novinek jak v Cloudu, tak v Data Center. Nejzásadnější novinkou v Cloudu je příchod Forge a Data Residency. Data Center zákazníci taktéž nejsou ochuzeni – přibylo mnoho užitečných appek, které jsou dostupné zcela zdarma.

Věříme, že Vás všechny zmíněné novinky potěšily stejně jako nás, a doufáme, že Vám co nejvíce usnadní a zpříjemní užívání Vašich Atlassian nástrojů.


Icons made by Freepik, Icongeek26, prettycons, Eucalyp from www.flaticon.com

Komentáře

Podobné články

Nechte nám na sebe kontakt a naši odborníci se vám ozvou. Neradi píšete? Kontaktujte experta na telefonním čísle +420 725 761 338

Důvěřují nám tyto firmy

close

Přicházíme s

MoroSystems Orchestra!