Do ukončení podpory Atassian Serveru zbývá 100 dní 10 hodin 20 minut 13 sekund Chci konzultaci

Administrace a infrastruktura

11.8.2022 | František Špaček | Atlassian

Security fixy jsou na cloudu automatické, což je značná výhoda pro Vás i Váš tým! Na sandboxu si zase jednoduše vyzkoušíte nové funkcionality a pluginy bez zásahu do produkce.

Jedna z hlavních otázek u zákazníků, kteří chtějí migrovat na cloud, je administrace cloud systémů. Často se nás zákazníci ptají, co všechno si nadále budou muset řešit sami a v čem jim vlastně cloud pomůže. Spoustě z nich totiž postupně serverové instance narostly z pár desítek uživatelů až na stovky či dokonce, ve větších organizacích, tisíce. To s sebou nese také větší nároky na bezpečnost, aktualizace a výkonnost celé instance.

Na serveru hackeři, na cloudu pohoda

Hezkým příkladem bezpečnostního problému z poslední doby je kritická chyba v Confluence, při které neexistoval žádný workaround pro zabezpečení serveru a Atlassian dokonce doporučil celý systém vypnout. Byť se oprava dostala ven v řádů hodin, spousta společností na výzvy Atlassianu jednoduše nereagovala. Během následujících několika dní pak hackeři postupně začali nově objevených děr v softwaru využívat. A protože spousta firem nemá nastavené sledování bezpečnostních problémů a neumí dostatečně flexibilně reagovat, spousta z nich na to také doplatila. I mezi našimi zákazníky se objevili tací, kteří Atlassian aktualizace nesledují nebo je vůbec neřeší. Tak se u jednoho zákazníka stalo, že hacker uzamkl celou databázi a za její odemčení požadoval výkupné.

Nic z výše uvedeného se vám na cloudu nestane – na cloudu totiž Atlassian provádí veškeré bezpečnostní updaty sám a okamžitě, protože jsou přímo zodpovědní za bezpečnost vašich dat. Pokud tedy chcete garanci, že se o vaše data někdo postará za vás, je pro vás cloud ta správná volba. Atlassian splňuje velké množství ISO norem a dává si na bezpečnosti opravdu záležet. Podrobnější informace lze nalézt na jejich wiki.

Jednotná správa, upgrady bez práce a sandbox pro větší bezpečí

Administrace ale samozřejmě není jen o bezpečnosti dat. Jsou to také pravidelné upgrady (z důvodu nových funkcionalit) a zálohování dat. V rámci cloudu je možné si vybrat, jestli chcete dostávat nové funkcionality okamžitě, nebo hromadně jednou za měsíc (v rámci plánů premium a enterprise). Díky tomu máte nejnovější funkce dostupné téměř okamžitě, bez potřeby plánovat velké upgrady. Samozřejmostí je v případě cloudu i automatické zálohování.

Atlassian Cloud také nabízí bezpečné virtuální prostředí, tzv. sandbox, které lze jednoduše využít pro testování nových funkcionalit jako jsou nové konfigurace, appky třetích stran, apod. Přenos dat mezi produkcí a sandbox prostředím je pak plně automatizovaný a spustitelný na jedno kliknutí. Testovací prostředí opět zjednodušují práci administrátorům – díky sandboxu se už nemusí starat o separátní testovací prostředí a přenášet na ně data manuálně.

Poslední novinkou v oblasti administrace cloudu, kterou si naši zákazníci často chválí, je jednotný administrační panel pro správu prostředí jednotlivých systémů. Není tedy třeba spravovat Jiru a Confluence na několika místech, správa např. uživatelských účtů a skupin je dnes sjednocená v administračním panelu a přidání dalšího produktu automaticky rozšiřuje tento admin panel. Administrátoři pak vidí ty nejdůležitější konfigurace napříč organizací na jednom místě a nemusí jednotlivé konfigurace provádět pro každý systém zvlášť.

Pokud zákazníkům meziročně rostou instance na stovky až tisíce uživatelů, pak poměrně velké množství času – desítky i stovky mandays (MDs) ročně – stráví jejich administrátoři jen správou celé infrastruktury. A to je čas, který by díky jednodušší administraci v Atlassian Cloudu mohli věnovat smysluplnějším věcem – například rozvoji systému z pohledu naplnění firemních hodnot a potřeb namísto neustálého rozvoje infrastruktury jen proto, aby „se něco nestalo“.

Atlassian Cloud na zkoušku?

Jestli si i vy chcete vyzkoušet cloud, nebojte sezaložit vlastní instanci zdarma(do 10 uživatelů). A pokud už jste pevně rozhodnutí, že v cloudu prostě musíte být, ozvěte se na sales@morosystems.cz a nechte si u nás nacenit a analyzovat licence nebo migraci Vaší stávající instance na cloud. Postará se o vás specializovaný migrační tým, který má za sebou migrace na cloud pro firmy jako SAZKA, Solargis nebo pro neziskovku Česko.Digital. Migrační tým jsme si otestovali a připravili na naší vlastní instanci, kterou jsme do cloudu migrovali už na začátku léta. 🙂

Migrace na Atlassian Cloud s MoroSystems

Nejprve podrobná analýza, pak detailní plán a nakonec testovací a produkční migrace. Jinými slovy – migrace s oficiálním Atlassian partnerem je bezpečná a garantuje úspěch. Zaskočte na stránku Migrace do cloudu, kde se o migraci s námi dočtete víc.

atlassian cloud security
František Špaček František Špaček

Fráňa zastává v MoroSystems pozici Atlassian Solution Architect. Zákazníkům pomáhá zlepšovat interní procesy za pomoci Atlassian aplikací. Zároveň poskytuje konzultace v oblasti agilního řízení včetně implementace nástrojů pro podporu CI/CD.

Komentáře

Podobné články

Nechte nám na sebe kontakt a naši odborníci se vám ozvou. Neradi píšete? Kontaktujte experta na telefonním čísle +420 725 761 338

Důvěřují nám tyto firmy

close

Přicházíme s

MoroSystems Orchestra!