Do ukončení podpory Atassian Serveru zbývá 100 dní 10 hodin 20 minut 13 sekund Chci konzultaci

Report z webináře na téma Jira Cloud vs. Server

24.6.2020 | Martin Bayer | Atlassian

První webinář na téma Jira Cloud vs. Server je za námi. Nemohli jste se zúčastnit? Nevadí, připravili jsme pro vás kompletní report.

O čem jsme mluvili

Na webináři jsme řešili především výhody a nevýhody cloudových a serverových verzí, čím se řídit při výběru licence a na kolik vás jednotlivé varianty vyjdou. Ukázali jsme také konkrétní příklady z praxe. V tomto článku najdete souhrn nejzajímavějších výstupů z webináře včetně odkazu na kompletní video záznam.

Názory účastníků webináře

Živého vysílání se zúčastnilo celkem 26 diváků z 16 různých firem. Všem účastníkům jsme v průběhu položili celkem tři dotazy, na které mohli odpovídat formou dotazníku. Uvědomujeme si, že 26 lidí není příliš velký vzorek respondentů, ale získané odpovědi mohou i tak lecos naznačovat. Pojďme se k dotazům společně vrátit a vyhodnotit si výsledky.

První otázka se zaobírala užíváním Atlassian nástrojů. Zajímalo nás, jaké nástroje jsou ve firmách nejčastěji používány. Z vyhodnocení odpovědí vyplynulo, že nejčastěji používanými nástroji jsou Jira Core, Jira Software a Confluence. Zajímavé pro nás je, že téměř čtvrtina respondentů používá i nástroj Trello, který také patří do rodiny Atlassian nástrojů.

atlassian-tools

Druhá otázka mířila na firemní procesy a to, zda jsou firmy/lidé ochotní měnit procesy s ohledem na použité nástroje. U této otázky většina respondentů nedokázala odpovědět a pokud odpovědět dokázali, zvolili častěji možnost, že změna procesu je pro ně nemožná, možná velmi náročná.

procesy

V poslední otázce nás zajímalo, zda po zhlédnutí obsahu webináře mají účastníci jasno v tom, zda je jim sympatičtější cloudové nebo serverové řešení Jira. Vyrovnanost odpovědí nás překvapila. Ze zkušeností i informací Atlassian víme, že ve Střední Evropě je prozatím v téměř 85 % případů instalována serverová verze nástrojů. Otázkou je, zda jsou na vině zmíněné rozdíly mezi řešeními a případné omezení v praxi nebo nedostatek informací. S tím druhým se každopádně pokusíme něco udělat.

cloud-vs-server

Q&A: Otázky z publika

Účastníci webináře měli možnost pokládat dotazy, na které jsme v průběhu odpovídali. Většina otázek se týkala spíše organizace a průběhu webináře. Tématu cloud vs. server se týkal především tento dotaz:

Q: Funguje synchronizace mezi Jira Core/Software Cloud a Jira Server?

A: Ano, synchronizace je možná pomocí nainstalované aplikace. Vhodnou aplikací je např. Backbone Issue Sync for Jira (https://marketplace.atlassian.com/apps/1215199/backbone-issue-sync-for-jira), zdokumentovaným use case je přímo synchronizace mezi Cloud a Server verzí Jira – https://help.k15t.com/backbone-issue-sync/latest/cloud/synchronize-jira-server-with-jira-cloud-165944353.html

Záznam z webináře

Pokud vám povinnosti nedovolily se na webinář připravit nebo si chcete připomenout jeho obsah, je možné se podívat na záznam na adrese https://zoom.us/rec/share/vYtPNp3LqTtOS9bI4h_ZQ4gRI566aaa8gCUY-aBZmRl0LXI8-cQ_FWrAfaO3cL6d. Záznam je dostupný pouze registrovaným účastníkům. Pokud jste však zmeškali registraci, nezoufejte a pomocí odkazu se zpětně zaregistrujte. Následně budete mít i vy možnost webinář zdarma shlédnout.

Co nás čeká příště?

Jak jsme slíbili na konci vysílání, příště se můžete těšit na podrobnější pohled na financování cloudových i serverových řešení. Řekneme vám něco o rozdílech mezi financováním obou variant a zmíníme také konkrétní možnosti optimalizace nákladů za licence.

webinář
Martin Bayer Martin Bayer

Atlassian Competency Leader

Martin pracuje v MoroSystems jako Atlassian Solution Architect a Atlassian Competency Leader. Jeho dřívější vývojářská kariéra a zkušenosti s Atlassian nástroji ho postupem času nominovaly do role konzultanta v oblasti technických řešení a integrací Atlassian nástrojů s jinými systémy.

Komentáře

Podobné články

Nechte nám na sebe kontakt a naši odborníci se vám ozvou. Neradi píšete? Kontaktujte experta na telefonním čísle +420 725 761 338

Důvěřují nám tyto firmy

close

Přicházíme s

MoroSystems Orchestra!