Do ukončení podpory Atassian Serveru zbývá 100 dní 10 hodin 20 minut 13 sekund Chci konzultaci

Novinky v cloudové Confluence

14.11.2022 | František Špaček | Atlassian

Co nového v cloudové Confluence? Prezentační mód, daleko více šablon, nový vzhled – a tím nekončíme.

Confluence na Atlassian Cloud udělala za poslední rok obrovský skok kupředu. Zákazníci se nás často ptají, jak náročný je přechod z pomalu končící serverové Confluence do té cloudové a jak velká je to vlastně změna. A zatímco se samotným přechodem to může být složitější, nové funkcionality na cloudu strasti s migrací vyvažují.

Cloudová Confluence – moderní vzhled a nové funkcionality

Základní princip Confluence zůstal zachován i u cloudové Confluence. Atlassian si ale dal záležet na tom, aby zmodernizoval vzhled a nabídl maximum dalších potřebných funkcionalit. Už jenom zpřehlednění vytváření stránek, srovnání maker s vyhledáváním a jemné doladění už existujících funkcionalit by vydalo na celý samostatný článek. Třeba i taková drobnost jako je ukazování draftů přímo ve stromě stránek uživatelům zásadně pomůže při orientaci ve všech prostorech (spaces). Společně se ale podíváme na ty největší změny a novinky v cloudové Confluence, které oceňují naši zákazníci.

Více než 100 šablon pro vytvoření stránky

Zatímco na serveru se mohla zdát funkcionalita vytváření stránek ze šablon (template) „nedotažená“ – protože Confluence jich obsahovala jen relativně pár – na cloudu už je tomu dnes zásadně jinak.

Byť i na serveru bylo možné tvořit vlastní šablonu, uživatelé často bojovali s inspirací – jak vlastně nové šablony vytvořit, na co v nich nezapomenout, apod. Tomuhle jde cloudová Confluence značně naproti, protože seznam dostupných šablon rozšiřuje každý den a dnes už jich je dostupných více než 100. Potřebujete šablonu na meeting notes? Retrospektivu? Nebo třeba marketingový plán, all hands meeting či OKR? Na to všechno již dnes na cloudové Confluence najdete šablonu, a to včetně náhledu toho, jak jednotlivé šablony vypadají.

Prezentační mód

Atlassian si začal uvědomovat, že kromě každodenního plnění obsahem je Confluence využívána i k prezentování obsahu kolegům, týmu nebo nadřízeným. A protože se v dnešní době velká část meetingů přesunula do on-line prostoru, rozhodl se Atlassian v cloudové Confluence také maximalizovat prostor na obrazovce a zbavit se spousty tlačítek okolo, adresního řádku prohlížeče, apod. K tomu v Confluence existuje nový tzv. prezentační mód, který spustíte stisknutím tlačítka s písmenem „R“ (nebo z menu) nad jakoukoliv stránkou. Přepnutím do prezentačního módu získáte pohled na stránku přes celou obrazovku, ukazatel myši se zvýrazní, aby bylo lépe vidět, kam myší ukazujete, a přímo na obrazovce se objeví QR kód pro ty, kdo chtějí stránku přímo sami navštívit.

Z nástroje Jira můžete skočit rovnou do Confluence

Máte Jiru a potřebujete často navštěvovat různé stránky v Confluence? Cloud posunul integraci Confluence a Jiry na novou úroveň. V každém Jira projektu máte nyní možnost číst existující stránky, přidávat k nim komentáře a dokonce zakládat i stránky nové (včetně využití některých šablon). Pokud náhodou záložku „Project Pages“ ve svém projektu nevidíte, pravděpodobně je nutné v nastavení projektu ve Features toto propojení zapnout. Pak už jednoduše propojíte libovolný prostor (space) s Jira projektem a propojení můžete začít ihned využívat.

Propojení Jiry s Confluence pozvedá na novou úroveň především Service Managementové projekty, ve kterých lze díky této funkcionalitě snadno a rychle zapisovat post-incident reviews, doplňovat knowledge bázi pro zákazníky, apod.

Jedna beta novinka na závěr: přístup pro návštěvníky

Spousta z vás už určitě v minulosti řešila, jak dostat do Confluence externí uživatele (např. pro dodavatele), a to takovým způsobem, aby ideálně mohli alespoň do nějaké míry spolupracovat s týmem v rámci daného prostoru, ale zároveň za něj nemuseli platit licence. Atlassian poměrně nedávno oznámil, že v budoucnu bude možné na každou zaplacenou licenci vytvořit až 5 guest přístupů pro další uživatele, kteří budou mít omezenější oprávnění. Nebude už tak potřeba zveřejňovat celý space pro anonymní uživatele. Tato změna by mohla přinést opravdovou revoluci v používání Confluence a proto doufáme, že se z beta verze dostane i do ostrého provozu.


Cloudovou Confluence si můžete bezplatně vyzkoušet ještě dnes!

Chcete se na cloudovou Confluence podívat sami a pořádně zblízka? Tady si můžete založit vlastní instanci zdarma (do 10 uživatelů). A pokud už jste pevně rozhodnutí, že v cloudu prostě musíte být, ozvěte se na sales@morosystems.cz a nechte si u nás nacenit a analyzovat licence nebo migraci Vaší stávající instance na cloud. Postará se o vás specializovaný migrační tým, který má za sebou migrace na cloud pro firmy jako SAZKA, Solargis nebo pro neziskovku Česko.Digital. Migrační tým jsme si otestovali a připravili na naší vlastní instanci, kterou jsme do cloudu migrovali už na začátku léta 2022. :slight_smile:

Migrace na Atlassian Cloud s MoroSystems

Nejprve podrobná analýza, pak detailní plán a nakonec testovací a produkční migrace. Jinými slovy – migrace s oficiálním Atlassian partnerem je bezpečná a garantuje úspěch. Zaskočte na stránku Migrace do cloudu, kde se o migraci s námi dočtete víc.

atlassian cloud confluence
František Špaček František Špaček

Fráňa zastává v MoroSystems pozici Atlassian Solution Architect. Zákazníkům pomáhá zlepšovat interní procesy za pomoci Atlassian aplikací. Zároveň poskytuje konzultace v oblasti agilního řízení včetně implementace nástrojů pro podporu CI/CD.

Komentáře

Podobné články

Nechte nám na sebe kontakt a naši odborníci se vám ozvou. Neradi píšete? Kontaktujte experta na telefonním čísle +420 725 761 338

Důvěřují nám tyto firmy

close

Přicházíme s

MoroSystems Orchestra!