Do ukončení podpory Atassian Serveru zbývá 100 dní 10 hodin 20 minut 13 sekund Chci konzultaci

Report z webináře Agilita v Atlassian nástrojích

15.3.2021 | Miroslav Suchopar | Agile

V MoroSystems bereme agilitu jako důležité téma, které ovlivňuje naši každodenní práci. Na to, jak vnímáme agilitu v MoroSystems a jakým způsobem podporují Atlassian nástroje principy agility, jsme se podívali v rámci dalšího webináře. V rámci blog příspěvku jsme pro vás připravili kompletní report.

O ČEM JSME MLUVILI

Na základě našich dlouholetých zkušeností s vývojem dle agilních principů i s implementací desítek procesů pro řízení vývoje software pomocí Atlassian produktů u našich zákazníků jsme vám na webináři představili, jak nástroje v Atlassian světě podporují agilitu při vývoji software. Konkrétně jsme se zaměřili na sběr a high-level plánování požadavků v Jira Software (Cloud) a nástrojů jako je Advanced Roadmaps, BigPicture, či Structure. Bavili jsme se o možnostech pro sběr nových požadavků, plánování požadavků na úrovni týmu i celé organizace, či možnostech sledování aktuálního stavu požadavků a souvisejícího reportingu.

Q&A: OTÁZKY Z PUBLIKA

V průběhu webináře byly pokládány zajímavé dotazy z publika, které nám zaručeně pomohly zodpovědět nejasnosti, které v tomto tématu mohou nastat.

Q: Jak v MoroSystems trackujete testing/debug v agile?

A: K tomuto se dá přistupovat více způsoby, které jsou navázané na konkrétní setup projektu nebo zkušenost scrum mastera. Častou praxí je vyhrazení konce sprintu pro tzv. codefreeze, kdy nejsou dodávány další změny do kódu aplikace, následně se začíná testovat. Vývojáři se v této fázi věnují odbavování technického dluhu a opravám chyb. Je zde nutné vždy počítat s velocity týmu pro kratší období než je délka sprintu.

Q: Zaujalo mě kapacitní plánování. Je v Atlassian nástrojích možnost plánovat kapacitu na tým a ne na konkrétní lidi? Momentálně úlohy ve sprintu plánujeme pouze na tým.

A: V Advanced Roadmaps tato možnost je. Lze definovat tým, jeho kapacitu (Sprint velocity, nebo objem MD) a auto-schedule funkce pak bere kapacitu týmu jako jeden ze vstupních parametrů pro vytvoření plánu. Ne všechny nástroje ale pracují s týmy, některé dokáží plánovat jen na Jira uživatele. 

ZÁZNAM Z WEBINÁŘE

Pokud vám povinnosti nedovolily se webináře zúčastnit nebo si chcete připomenout jeho obsah, je možné se zdarma podívat na záznam na adrese https://us02web.zoom.us/rec/play/E8xj6jwGIFhH1q9Yit-Bq_g89QKlYEdGCaqBXJI9Pyy1FyDog98oAGL2nGN76EzO_r3vnhWnyKBEr1Tz.D2daUgwOrtzPQPg3. Ten je dostupný pouze registrovaným účastníkům.

CO NÁS ČEKÁ PŘÍŠTĚ?

Na příštím webináři, který se uskuteční v červnu, se budeme věnovat oblasti DevOps pipeline. Ukážeme si, jak je možné v Atlassian nástrojích efektivně řídit vývojové práce a automatizovat činnosti, u kterých dává automatizace smysl.

Odkazy

Miroslav Suchopar Miroslav Suchopar

Atlassian Solution Architect

Mirek se jakožto bývalý IT projektový manažer věnuje primárně oblasti řízení projektů a portfolia. Navrhuje a implementuje související procesy pomocí Atlassian nástrojů s důrazem na efektivitu a uživatelskou přívětivost. V poslední době se zaměřuje zejména na oblast řízení projektů dle principů agility.

Komentáře

Podobné články

Nechte nám na sebe kontakt a naši odborníci se vám ozvou. Neradi píšete? Kontaktujte experta na telefonním čísle +420 725 761 338

Důvěřují nám tyto firmy

close

Přicházíme s

MoroSystems Orchestra!