Do ukončení podpory Atassian Serveru zbývá 100 dní 10 hodin 20 minut 13 sekund Chci konzultaci

Report z webináře na téma Migrace mezi Jira Server a Cloud

10.9.2020 | Ondřej Havel | Jira

V úterý 8.9.2020 proběhl další z řady našich webinářů. Tentokrát se webinář zaměřil na možnosti migrace mezi různými architekturami Atlassian. Nemohli jste se zúčastnit? Nevadí, připravili jsme pro vás kompletní report.

O ČEM JSME MLUVILI

Webinář se zaměřil na možnosti migrace z prostředí Atlassian Server směrem do stále populárnějšího prostředí Atlassian Cloud. Probírali jsme důvody, které by Vás k této migraci mohly přimět a řešili jsme též nelehkou organizaci a zastřešení celého projektu takové migrace. Zmiňovali jsme i konkrétní „špeky“, které Vás při takové migraci mohou potkat. Zkrátka na co si dát pozor a jak se na migraci co nejlépe připravit.

V druhé části jsme z této této spíše organizační problematiky zabrousili do více techničtějších témat a řekli si, jak celou migraci technicky uchopit a provést. Prošli jsme si různé možnosti a způsoby migrace. Na rozhodnutí, kterou možností se vydáte totiž bude záležet i to, o jaká data při migraci případně můžete přijít. Kromě jiného jsme opět vyšvihli tentokrát technická rizika, se kterými se můžete při migraci případně setkat.

Na závěr jsme řešili i opačný směr migrace – tentokrát z Atlassian Cloud směrem do serverového prostředí a to ideálně do clusteru Atlassian Data Center.

Q&A: OTÁZKY Z PUBLIKA

Účastníci webináře měli možnost pokládat dotazy, na které jsme v průběhu odpovídali. Většina otázek se týkala spíše organizace a průběhu webináře. Témata migrace Jira se týkal především tento dotaz:

Q: Záloha databáze a příloh se dělá přes Jira, nebo manuálně přes příkazy na hostujícím systému? 

A: Záloha databáze se vyvolává přímo z prostředí Jira a to konkrétně z její administrace (Záložka SystemImport and exportBackup system). Soubor se v podobě ZIP uloží do diskového prostoru jira_home/export. Ostatní data nacházející se mimo databázi jako jsou přílohy, loga a avatary je nutné do souboru zip ručně zabalit a v následující struktuře:

kod

Q: Jak zjistím cestu k adresářům, které potřebuji archivovat?

A: Adresáře jsou ve složce Jira home. Její umístění záleží na operačním systému, na kterém systém Jira provozujete. Standardní umístění je pro Linux /var/atlassian/application-data/jira. Pokud administrátor standardní umístění změnil, je aktuální nastavení k dohledání v administraci systému Jira pod záložkou System System Info v položce jira.home.

Q: Poznáme nějak, co po migraci z prostředí Jira Cloud na serverové prostředí Data Center bude chybět, např. z logu?

A: Některé funkce v Jira Cloud nejsou v serverovém prostředí dostupné (např. next-gen projekty, rozšířené workflow validace atd.) a tato data se samozřejmě nepřenesou. Naneštěstí není jednoduše dohledatelné, která data nebyla přenesena. Je tak třeba vycházet ze zkušeností a z dokumentace a celý systém pro migraci ideálně ještě v testovací fází řádně ověřit.

ZÁZNAM Z WEBINÁŘE

Pokud vám povinnosti nedovolily se webináře zúčastnit nebo si chcete připomenout jeho obsah, je možné se podívat na záznam na adrese https://zoom.us/rec/share/0UnqxtXkvLev_MXARAnfkghrYuQLlV9eXzxj55zX3CpjQjC-JkdjwUw_z8LFnj5X.sH195jANWQY2aEzk?startTime=1599573547000. Záznam je dostupný pouze registrovaným účastníkům. Pokud jste však registraci zmeškali, nezoufejte a pomocí odkazu se zpětně zaregistrujte. Následně budete mít i vy možnost webinář zdarma shlédnout.

CO NÁS ČEKÁ PŘÍŠTĚ?

Jak jsme slíbili na konci vysílání, příště se můžete těšit na meetup na naší pobočce v Brně ohledně Agility pomocí Atlassian nástrojů, který se koná 27.10.2020.

webinář
Ondřej Havel Ondřej Havel

Atlassian Solution Architect

V MoroSystems Ondra pracuje jako Atlassian Solution Architect a konzultant. Nejvíce ho baví, když může předat maximum svých zkušeností z různých IT rolí se správou systémů a jejich managementem. Atlassian systémy vnímá jako důležité prvky firemní infrastruktury, které navíc svou flexibilitou pokrývají daleko více funkcí než si zákazníci na začátku spolupráce dokáží představit. Spojme se na LinkedIN

Komentáře

Podobné články

Nechte nám na sebe kontakt a naši odborníci se vám ozvou. Neradi píšete? Kontaktujte experta na telefonním čísle +420 725 761 338

Důvěřují nám tyto firmy

close

Přicházíme s

MoroSystems Orchestra!