Do ukončení podpory Atassian Serveru zbývá 100 dní 10 hodin 20 minut 13 sekund Chci konzultaci

Jak budovat důvěru mezi IT a byznysem – Forum inAgile s MoroSystems Orchestra

22.11.2023 | Petr Tichý | Agile

Jedna z nejlepších možností, jak sdílet s podobně smýšlejícími lidmi své zkušenosti a zeptat se jich na to, co je trápí nebo s čím se perou ve své praxi. Přívrženci agilního řízení se totiž často nemají ve své firmě s kým poradit. I to je jeden z benefitů komunitní akce Forum inAgile, kterou jsme v listopadu hostili u nás v MoroSystems. Přijelo k nám do Brna na více než 40 účastníků.

Transparentní vhled do projektů a kapacit

Digitální transformace a technologický rozvoj s sebou přináší výzvy v podobě překlenutí propasti mezi IT a obchodním oddělením. Téma můžeme generalizovat jako problém mezi byznysem a realizací. V praxi vidíme, že se firmy potýkají s nedostatkem transparentnosti, rozptýlenými informacemi a dalšími překážkami, které brání v dosahování stanovených cílů.

Tyto dva klíčové pilíře by spolu měly nejen spolupracovat, ale vzájemně si důvěřovat a rozumět si. Transparentnost v projektech a správě kapacit totiž hraje zásadní roli.

Projektové řízení a portfolio management

Podle našeho Business Unit manažera Jan Špatenka dochází v posledních měsících u mnoha firem k silným výkyvům poptávky. „Čím větší je ten rozdíl, tím větší to klade důraz na plánování kapacit. V době, kdy je stabilita, tak nepotřebujete dělat nic speciálního. Plánujete stále stejně. Při těch oscilacích je to pro projektové manažery ale velmi náročné,” vysvětluje Jan Špatenka.


Radek Petr z MoroSystems Orchestra zavádí ve firmách postupy, které probouzí angažovanost a produktivitu v týmech

Na tyto výzvy reagovala přednáška Innovation Architekta MoroSystems Orchestra Radek Petr. Radek poukazoval třeba na to, že se překážky s plánováním kapacit nedají vyřešit jednou poučkou nebo nástrojem plošně. Každá firma totiž plánuje jiným způsobem. Rozdíl už je třeba jen v tom, jestli ze dne na den, nebo z měsíce na měsíc.

„Řada firem na ladění těchto procesů a nástrojů zkrátka nemá kapacitu a potřebují se věnovat svému core byznysu,” vysvětluje Jan Špatenka z MoroSystems Orchestra. Jelikož se ale v tomto prostředí umíme velmi dobře pohybovat, jsme schopni doporučit řešení na míru, které podpoří dosahování stanovených cílů.

Ztraceni v procesech

O důvěře a angažovanosti byla také druhá praktická přednáška Forum inAgile. Připravil si jí konzultant a kouč Libor Zakopal, který ve firmách místo mechanismů buduje raději organismy.

Poukázal například na to, že v jakékoliv organizaci nefungujeme jako samostatná jednotka, ačkoliv se nám může zdát. A toto zdání vytváří například nedostatečná komunikace, složité procesy nebo každodenní shon.


Libor Zakopal dal mimo jiné několik tipů na zajímavé knížky

Rozdal komunitě několik tipů, jak okolo sebe zlepšovat prostředí a posouvat svou vlastní produktivitu a výsledky. Libor mimo jiné stál také na počátku agilní cesty našeho Jana Špatenky. „Je to člověk, který mě naučil o čem agilita je. Ve své přednášce Libor poukazoval na úhly pohledu jednotlivých rolí v agilním prostředí. To mi přišlo velice zajímavé.”

Podle Jana se totiž často při zavádění agilních přístupů soustředí pozornost jen na jednu perspektivu. Tady je agile, agilní manifesto a plošně ho aplikujeme do prostředí, které si ho adoptuje. Pohledy scrum mastera, product ownera nebo lidí z C-levelu se mnohdy chybně opomíjejí.

Dosud neprezentovaný use case

„Já jsem se zatím nesetkal s tím, že by někdo prezentoval do takového detailu takto velkou výzvu,” shrnuje Jan velmi rozsáhlý příklad z praxe, který na konferenci přinesl Luděk Škaroupka z Heureka Group.


Luděk Škaroupka velmi detailně popsal razatní změny uvnitř Heureky

Luděk totiž mimo jiné odhalil, jak se Heureka zvládla vypořádat s technologickým dluhem a legacy systémy. Podobných případů, kdy platformy omezují firmy v práci a brzdí v rozvoji, bude stále přibývat. Není totiž výjimkou, že společnosti stavějí svůj byznys na i dvacet let starém informačním systému.

Cest, kterými technologický dluh řešit, je mnoho. Jednou z nich je přechod na cloudové řešení, které umožní větší robustnost, škálovatelnost a bezpečnost. Jedno z poučení, které Luděk Škaroupka přinesl, je vyhnout se pomyslné salámové metodě, kdy se jen část firmy věnuje změně platformy na novou technologii. Podle zkušeností z praxe to zkrátka nestačí.

Diskuze a networking

Výhodou Forum inAgile, které jsme v listopadu hostili, je formát večera. Po praktických přednáškách se totiž řečníci i účastníci rozdělí do skupin, ve kterých o tématech dále diskutují.


Po přednáškách následovala diskuze s jednotlivými řečníky

Je to skvělá příležitost, jak se detailně seznámit s uvažováním a myšlenkami, které se za konkrétními rozhodnutími skrývají. Forum inAgile tak není jen o pasivním předávání informací.

Děkujeme proto platformě Edutrea s.r.o., že nám jeden z večerů umožnila hostit a spolupořádat. Věříme, že jsme pomohli zase o kousek víc rozvinout a sdílet znalosti v agilní komunitě. Pokud jste nebyli na meetupu a zajímalo by Vás, jak řešit obdobné problémy, klidně se nám ozvěte.

 

Petr Tichý Petr Tichý

V MoroSystems Petr pracuje jako Content Creator. Je zodpovědný za naši komunikaci na webových stránkách a sociálních sítích.

Komentáře

Podobné články

Nechte nám na sebe kontakt a naši odborníci se vám ozvou. Neradi píšete? Kontaktujte experta na telefonním čísle +420 725 761 338

Důvěřují nám tyto firmy

close

Přicházíme s

MoroSystems Orchestra!