Do ukončení podpory Atassian Serveru zbývá 100 dní 10 hodin 20 minut 13 sekund Chci konzultaci

Automatizace

26.9.2022 | František Špaček | Atlassian

Na Atlassian Cloudu najdete nově jednoduchý a intuitivní nástroj Jira Automation. Díky němu zvládnou automatizace vytvořit administrátoři (i ti projektoví), a to víceméně bez znalosti programování.

Oproti serveru tak na cloudu odpadá nutnost veškeré automatizace – i ty drobné – řešit placenými appkami typu ScriptRunner. I Jira Automation má ale své limity a někdy se tak přece jen vyplatí sáhnout po ScriptRunneru nebo jiném doplňku.

ScriptRunner – kde se vzal a co vlastně umí

Už poměrně dlouho Jira nabízí možnost naprogramovat si vlastní doplněk. Zkušení programátoři tak neměli problém naprogramovat si třeba appku pro odeslání jedné custom notifikace ve workflow, a tím si Jiru přiohnout k obrazu svému. Pro méně zkušené programátory nebo ty, kteří neměli Atlassian svět v malíčku, to už tak jednoduché nebylo. A pak se na scéně objevil ScriptRunner – doplněk, který začínal jako appka zcela zdarma a uměl na několika místech jednoduše spustit kód napsaný v jazyce Groovy.

ScriptRunner zjednodušil programátorům práci k nepoznání a jeho popularita raketově rostla. Doplněk se postupně začal rozrůstat a nabízet spousty dalších funkcionalit navíc. I mezi našimi zákazníky najdete instance, ve kterých jsme za pomoci ScriptRunneru udělali tolik úprav, že danou instanci od klasické Jiry prakticky nepoznáte. Implementace většího počtu scriptů s sebou ale nese i obtíže – tou největší je náročnější upgrade prostředí na novější verze.

ScriptRunner v cloudu sice existuje, ale oproti tomu on-premisovému je o dost rozdílnější. Sice stále dovoluje exekuovat Groovy scripty, má v sobě ale zhruba jen polovinu funkcionalit oproti on-premisové verzi (z důvodu omezení cloudu samotného). Navíc i psaní samotného kódu je nyní náročnější – místo jednoduchého volání Java API napřímo je třeba volat cloud REST API.

Jira Automation aneb jednoduchá alternativa pro tvorbu automatizací

Největším konkurentem ScriptRunneru v cloudu je vestavěný nástroj s prostým názvem Jira Automation. Ten zvládá naprostou většinu automatizací, na které jen pomyslíte. Zároveň je dostatečně jednoduchý a do značné míry vám umožní automatizace tvořit bez nutnosti znalosti kódu (tzv. no code). Díky tomu mohou automatizace jednoduše tvořit i administrátoři.

Automatizace Atlassian

Jira Automation je nenahraditelný nástroj pro všechny typy automatizací – umí reagovat na spoustu druhů eventů (např. vytvoření issue, editace, změna konkrétního pole, ale i ukončení sprintu, release nové verze, reakce na status buildů v rámci DevOps pipeline, nebo třeba vytvoření objektu v Insight CMDB). Přináší tak široké možnosti spouštění automatizací a zároveň možnost přidávat velké množství různých podmínek, a to dokonce i if/else větvení a cyklů.

Možnosti Jira Automation jsou samozřejmě omezenější, než při psaní kódu ve ScriptRunneru. Nástroj Jira Automation tak většinou bez problému vyhoví požadavkům menších a středních zákazníků. Velcí enterprise zákazníci už mohou na limity Jira Automation narážet a přemýšlet o přidání ScriptRunneru nebo jiného doplňku.

V některém z dalších blogpostů se podíváme i na to, jak automatizace tvořit, jaký je rozdíl mezi jednoprojektovou a multiprojektovou automatizací a hlavně jak automatizace spravovat, aby se v nich potom administrátoři vyznali.

Script → Automatizace

Máme největší tým certifikovaných Atlassian expertů na československém trhu a dlouholeté zkušenosti se ScriptRunnerem. Pokud potřebujete porovnat nebo převést stávající scripty do automatizací v cloudu, ozvěte se na sales@morosystems.cz. Rádi pomůžeme i s případným převodem stávajících scriptů do Jira Automation tam kde je to možné a případně doporučíme, jak postupovat tam, kde to možné není.

Migrace na Atlassian Cloud s MoroSystems

Nejprve podrobná analýza, pak detailní plán a nakonec testovací a produkční migrace. Jinými slovy – migrace s oficiálním Atlassian partnerem je bezpečná a garantuje úspěch. Zaskočte na stránku Migrace do cloudu, kde se o migraci s námi dočtete víc.

atlassian cloud
František Špaček František Špaček

Fráňa zastává v MoroSystems pozici Atlassian Solution Architect. Zákazníkům pomáhá zlepšovat interní procesy za pomoci Atlassian aplikací. Zároveň poskytuje konzultace v oblasti agilního řízení včetně implementace nástrojů pro podporu CI/CD.

Komentáře

Podobné články

Nechte nám na sebe kontakt a naši odborníci se vám ozvou. Neradi píšete? Kontaktujte experta na telefonním čísle +420 725 761 338

Důvěřují nám tyto firmy

close

Přicházíme s

MoroSystems Orchestra!