Do ukončení podpory Atassian Serveru zbývá 100 dní 10 hodin 20 minut 13 sekund Chci konzultaci

EasyMind: Myšlenkové mapy v Atlassian Confluence

10.12.2020 | Tomáš Kubíček | Confluence

Řešíte složitý problém? Honí se vám hlavou spousta myšlenek a nevíte jak je utřídit? Nebo jen potřebujete rozpadnout náročný úkol do menších a snadných kroků? S tím vším vám pomohou myšlenkové mapy. Navíc v elektronické podobě a přímo v Atlassian Confluence.

Představte si, že řešíte úkol dostat člověka na Měsíc. Jak na to? Hlavou se vám honí spousta myšlenek – sestavit vhodný tým lidí, postavit raketu a otestovat, že neshoří hned vteřinu po startu, vycvičit kosmonauty, co je to ta gravitace, stihneme to letos a kolik nás to vlastně bude celé stát? Spleť nejrůznějších myšlenek, které vedou k chaosu a spolehlivě vám zavaří hlavu. Myšlenkové mapy představují hravý a efektivní nástroj, který vám umožní přirozeně myšlenky organizovat a vizualizovat, ať už na papíře nebo v elektronické podobě. Vizualizace vám pak pomůže s následnou analýzou, rozpadem do dílčích kroků, a tím i dosažení určeného cíle – zapíchnout vlajku na Měsíci. Pokud vás teorie okolo myšlenkových map zajímá do hloubky, lze na Internetu dohledat spoustu článků (např. MindMapping.com).

V MoroSystems s myšlenkovými mapami pracujeme na denní bázi a přirozeně jsme tak začali řešit otázku: Jak dostat myšlenkové mapy do nástroje, který jako zdroj veškerých našich znalosti a informací používáme každý den – Atlassian Confluence. To mluvím o čase někdy před 7 lety. Tehdy jsme začali s vývojem aplikace, která nám umožní snadnou tvorbu myšlenkových map přímo v Confluence stránkách a na jedno kliknutí sdílet s celým projektovým týmem. Postupem času jsme si uvědomili, že podobnou potřebu neřešíme jen my, ale i další firmy a lidé po celém světe. A tak se zrodil náš nejúspěšnější Atlassian produkt EasyMind.

EasyMind bez nadsázky využíváme každý den napříč celou firmou i rolemi a jako jeden z nástrojů je nedílnou součástí naší agilní metodiky. A nejsme v tom sami. Dnes už EasyMind využívají stovky firem po celém světě a my víme, že jsme se trefili do černého. Feedback nás žene kupředu, a proto i nadále rozvíjíme náš produkt dle potřeb a zpětné vazby z celého světa.

Co nového najdeš v EasyMind

Ať už EasyMind používáte nebo ne, podívejte se co nového najdete v jeho nejnovější verzi.

Pokud EasyMind ještě nepoužíváte nebo jste se o něm právě dozvěděli, můžete ho zdarma vyzkoušet skrze Atlassian Marketplace. Nic vás to nebude stát a třeba i vám ulehčí v řešení problémů.

EasyMind je dostupný pro všechny verze Atlassian Confluence – Cloud, Server i DataCenter.


Mezi uzly v mind mapě lze nově libovolně vytvářet relace. Každá relace pak reprezentuje vztah mezi dvěma uzly, kdy např. jeden úkol je závislý na dokončení jiného úkolu. Samozřejmostí je změna barvy, přidání popisu i úprava tvaru relací.

Více informací najdete v oficiální dokumentaci.

easymind-relations-edit

 

Uzly lze organizovat do skupin, které tvoří jednotný celek. Skupina může představovat např. samostatnou část většího systému. Každá skupina může mít svou barvu a popis.

Více informací najdete v oficiální dokumentaci.

easymind-groups-edit

 

Z jakéhokoliv uzlu lze vytvořit plovoucí uzel pouhým přesunutím do prázdného prostoru okolo myšlenkové mapy. Každý plovoucí uzel může mít svou vlastní strukturu, která je nezávislá na zbytku mapy.Tato novinka tak přináší mnoho nových možností jak strukturovat myšlenkové mapy.

Více informací najdete v oficiální dokumentaci.

easymind-floating-dnd

Přidali jsme podporu pro změnu fontu písma každého uzlu. Ta obohacuje už tak bohatou možnost vizuálních úprav uzlů.

easymind-font-change

 

Mezi layouty nově najdete volbu Custom Map. Ta vám umožní svobodně rozhodnout, na kterou stranu budou umístěny další uzly. Tvary myšlenkových map jsou tak zcela ve vaši režii.

easymind-structure

Po kliku na obrázek vložený do uzlu se otevře jeho zvětšený náhled. Konec hledání lupy a prohlížení miniaturních obrázků.

easymind-image-view

 

V jedné z předchozích verzí jsme přišli s novinkou v podobně labelů. Tj. štítků, které lze libovolně použít na označení jednotlivých uzlů.My labely používáme např. u agilního odhadování, abychom si označili složitost implementace daného úkolu.

Nyní funkcionalitu obohacujeme o našeptávání již použitých labelů z jiných uzlů.

easymind-labels-create

Jedna z mých nejoblíbenějších novinek je funkce pro sčítání hodnot z číselných labelů. Ta sečte hodnoty číselných labelů postupně z listů až k centrálnímu kořenovému uzlu.

My funkci používáme téměř denně, při tvorbě WBS a analýze odhadů složitosti. Není nic snažšího než číselně ohodnotit složitost jednotlivých dílčích úkolů (listů) a díky funkci sčítání se pak dozvědět celkovou složitost a tím i cenu navrženého řešení.

Navíc k uzlu můžete zadávat i více číselných labelů. Funkce pak tato čísla sečte jako rozsah od-do.

Více informací najdete v oficiální dokumentaci.

easymind-labels-estimates

 

Prezentuje vaši myšlenkovou mapu nebo ji posíláte zákazníkovi? Nesou labely nějakou citlivou informaci? (např. odhady, které nechcete ukazovat)Není nic jednoduššího než, labely pouhým kliknutím skrýt.

easymind-labels-toggle

Mimo to jsme zapracovali i na performance. Největší změnu a zrychlení pocítíte při práci s velkými myšlenkovými mapami. Např. Drag&Drop funkce jsou o poznání plynulejší.

Také jsme odbavili solidní porci chyb, o kterých jsme věděli z feedbacku nebo kterých jsme si všimli sami.

 

Závěr

V článku jste měli možnost dozvědět se základní informace o myšlenkových mapách a podívat se na novinky v nejnovější verzi EasyMind. Snad se vám změny líbí a pomůžou vám v každodenní práci.

Neváhejte EasyMind vyzkoušet či aktualizovat na nejnovější verzi. Feedback nás žene kupředu, a proto pokud nám chcete cokoliv říct nebo máte otázky k EasyMindu, neváhejte a kontaktujte nás na adrese atlassian@morosystems.cz.

Komentáře

Podobné články

Nechte nám na sebe kontakt a naši odborníci se vám ozvou. Neradi píšete? Kontaktujte experta na telefonním čísle +420 725 761 338

Důvěřují nám tyto firmy

close

Přicházíme s

MoroSystems Orchestra!