Do ukončení podpory Atassian Serveru zbývá 100 dní 10 hodin 20 minut 13 sekund Chci konzultaci

To nejlepší z Atlassian Remote Summit: Díl třetí

14.5.2020 | Markéta Jančová | Jira

Ve třetím díle našeho reportu z Atlassian Remote Summitu jsme shrnuli nejdůležitější informace z přednášek o technologických novinkách z Atlassian světa. Novinky se týkaly především aplikace Forge, která slouží k vývoji pro cloud, ale dostali jsme i zajímavý vhled do budoucnosti bezpečnosti v prostředí data center.

Create cloud apps in minutes with Forge UI

Přednášející: Kang-Wei Chan a Huw Evans (Atlassian)

Celá přednáška zde (31 minut)

 

Další skvělá přednáška zaměřená primárně na aplikaci Forge – novém uniformním nástroji od Atlassian, který zjednodušuje vývoj pro cloud. Dozvěděli jsme především nové informace o tom, jak vývoj pomocí Forge probíhá. Zásadní výhodou aplikace je, že už není potřeba řešit, jaké technologie použít a jak bude vaše finální aplikace vypadat. Forge totiž řeší funkci i look & feel celé aplikace.

Další zajímavostí je, že při vývoji pro cloud se již nepoužívají pluginy,  jako jsme to znali ze serverových verzí Atlassian aplikací. Místo toho se vytváří samostatné funkce, které běží odděleně, a komunikují s Atlassian aplikací pomocí přesně definovaného rozhraní. Jedná se tedy o podstatně bezpečnější variantu toho, co známe ze serverů a data center.

Celé to funguje tak, že uživatel komunikuje pouze se serverem, na kterém běží Jira. Server poté odděleně komunikuje s Forge, kde běží vaše vlastní aplikace (představující addony). Atlassian aplikace s Forge komunikují s využitím speciálního markupu, pomocí kterého Atlassian aplikace definuje, co má být zobrazeno. Aplikace Forge poté vrací již danou komponentu v ReactJS.

Mimo úvodu do světa vývoje ve Forge bylo představeno několik užitečných příkladů implementace, které tento typ vývoje více přiblížily.

Make DevOps delightful with Forge

Přednášející: Michal Ventnor a Simon Kubica (Atlassian)

Celá přednáška zde (21 minut)

 

Přednáška byla primárně zaměřená na ukázku užitečných tipů pro vývoj ve Forge. Přednášející předvedli základní příkazy a nástroje, které by měl každý Forge vývojář znát. Šlo především o příkazy využité k testování aplikace, debugging, zobrazení logů a deployment. Jednalo se tedy o velmi prakticky zaměřenou přednášku, která představila nejzákladnější znalostní bázi tohoto vývoje.

Security at scale: Investments in user management for Data Center

Přednášející: Brian Keough (Atlassian)

Celá přednáška zde (10 minut)

 

Přednáška poskytla rychlý vhled do světa bezpečnosti v prostředí data center. Atlassian v rámci přednášky dokázal, že přestože je nyní na pořadu dne převážně cloud, stále mají s data centry velké plány.

Zaměřili se primárně na tři hlavní oblasti:

  • bezpečnost (autentizace, autorizace, provisioning);
  • soulad (možnost uzpůsobení instance tak, aby splňovala bezpečnostní standardy společnosti);
  • snížení hrozeb (co nejvíce věcí by se mělo dít automatizovaně tak, aby byla vždy dostupná aktuální data).

Největší novinkou je podpora OAuth 2.0 a OpenID Connect. V současné době zavádí Atlassian také podporu „identity management“ nástrojů jako je OktaOneloginMicrosoft Azure Active Direcotry a Bitium.

Komentáře

Podobné články

Nechte nám na sebe kontakt a naši odborníci se vám ozvou. Neradi píšete? Kontaktujte experta na telefonním čísle +420 725 761 338

Důvěřují nám tyto firmy

close

Přicházíme s

MoroSystems Orchestra!