Do ukončení podpory Atassian Serveru zbývá 100 dní 10 hodin 20 minut 13 sekund Chci konzultaci

4 základní rozdíly mezi Confluence Cloud a Server

6.8.2020 | Martin Bayer | Atlassian

Jak sám název napovídá, dnes budeme pokračovat v sérii příspěvků na téma Cloud vs Server. Tentokrát se zaměříme na hlavní rozdíly uživatelského prožitku při použití Confluence Cloud a Confluence Server.

Pro další popis jsme využili cloudovou verzi z 28. 7. 2020 a serverovou verzi 7.6.2. Společně si projdeme dvěma hlavními částmi Confluence, kterými jsou navigace v aplikaci včetně postranních panelů a stránka v editačním i view módu. V následujících řádcích odhalíme, které uživatelské prostředí zvítězilo u nás, budeme však velice rádi, když nám prostřednictvím komentářů nasdílíte také Vaše dojmy. Pojďme tedy na to 😊

Navigace v aplikaci a postranní ovládací panely

Hlavní stránka

Confluence Cloud

Po přihlášení do Confluence se zobrazí domovská stránka, která umožňuje snadný přístup k nejpotřebnějšímu obsahu pro uživatele.

V horní části je k dispozici přehled spaces. Tento přehled nezobrazuje jen „favorite“ spaces označené hvězdičkou, ale všechny naposledy navštívené a použité spaces.

Ve spodní části stránky jsou zobrazeny karty s nedávno použitým obsahem.

Ať už se jedná o navštívené stránky nebo o stránky, na kterých uživatel pracoval, vše je velmi rychle dostupné.

Confluence Server

Po přihlášení do Confluence jsou zobrazeny činnosti všech uživatelů této instance – domovská stránka tedy není omezena na aktuálně přihlášeného uživatele, jak je tomu u Cloudové verze.

Sekce omezené na aktuálně přihlášeného uživatele jsou dostupné v levém panelu domovské stránky Confluence.

selection_478

Confluence Cloud

Confluence Server

Confluence Server

Vytvoření spacu

Confluence Cloud

V Confluence Cloud jsou dostupné tyto možnosti, jak vytvořit space:

  • Na domovské obrazovce kliknutím na „+“ vedle sekce Spaces
  • V horní liště v menu Spaces → Create Space

Po stisknutí tlačítka se uživateli zobrazí dialog s výběrem typu Space.
Toto zobrazení je totožné s Confluence Server.

Confluence Server

V Confluence Server jsou dostupné tyto možnosti, jak vytvořit space:

  • V horní liště v menu Spaces → Create Space
  • V pravém horním rohu na domovské stránce Confluence

Po stisknutí tlačítka se uživateli zobrazí dialog s výběrem typu Space.
Toto zobrazení je totožné s Confluence Cloud.

selection_479-2

image2020-7-30_11-19-42-2

Vytvoření stránky

Confluence Cloud

V Confluence Cloud lze vytvořit stránku pomocí tlačítka Create v horní liště Confluence.

V základní konfiguraci Cloud je pro uživatele přichystáno několik desítek šablon, pomocí kterých je vytvořena strukturovaná stránka přesně pro daný účel. Samozřejmě je vždy možné vytvořit i prázdnou stránku.

Confluence Server

V Confluence Server lze vytvořit stránku pomocí tlačítka Create v horní liště Confluence, stejně jako je to u cloudové verze.

Pokud chce uživatel použít některou z předpřipravených šablon, je nutné použít tlačítko „…“ vedle tlačítka Create. V serverové verzi není k dispozici tak velké množství šablon. Šablony je ale možné přidat doinstalováním přídavných Confluence Apps.

Confluence Cloud

Confluence Cloud

Confluence Server

Confluence Server

Editace a prohlížení stránky

V editačním módu stránky jsou mezi verzí Cloud a Server podstatné rozdíly – a to především v rozvržení dostupných funkcí. Cloudová verze navíc ještě obsahuje možnost přepínat mezi kompaktním módem a zobrazením obsahu přes celou šířku stránky. Jednotlivé rozdíly jsou popsané na příkladech níže.

  • Preview [1] – přepnutí do preview módu, kde vidíme náhled, jak naše stránka bude ve finále vypadat.
  • Stránku lze v editačním módu označovat štítky, můžeme tak učinit přes tlačítko „Add labels“, popř. přes ikonu „label“ v serverové verzi [2].
  • Nepublikovanou stránku můžeme smazat stisknutím tlačítka Delete unpublished page [3].
  • V cloudové verzi je možné přepínat mezi kompaktnějším módem a zobrazením obsahu přes celou šířku stránky [4]. V serverové verzi tato možnost chybí.
  • V rámci formátování stránky můžeme do stránky přidávat sekce. V Cloud i Server verzi je toto možné pomocí tlačítka v sekci s ovládacími prvky [5].
  • Pokud chceme dát o editované stránce vědět dalším kolegům, můžeme stránku sdílet pomocí tlačítka „+“ [6] v pravém horním rohu obrazovky.
  • Restrikce nepublikované nebo editované stránky je možné upravovat stisknutím tlačítka „zámku“ [7].
  • Text je možné formátovat v různých úrovních nadpisů nebo jako „standardní text“. V Cloudové verzi je tento standardní styl označen jako Normal text, v Server verzi známe označení Paragraph [8].

Confluence Cloud

Confluence Cloud

Confluence Server

Confluence Server

Zhodnocení

Ovládání Confluence Cloud jsme z uživatelského pohledu vnímali mnohem více „fresh“, navíc jeho struktura je logičtější. Zároveň v rámci Confluence nenarazíme na tolik technických omezení Cloud verze oproti Server verzi (jako tomu může být u Jira). Pokud si Confluence Cloud chcete vyzkoušet, můžete si vytvořit free účet. Začít můžete na stránce https://www.atlassian.com/software/confluence/pricing.

Závěrem

Pokud si chcete připomenout nebo se chcete podívat na rozdíl mezi Jira Cloud a Server z pohledu UX, proklikněte se na náš předchozí blogpost https://protymy.morosystems.cz/blog/jira-cloud-vs-server-user-experience/

Pokud máte jakékoli dotazy, neváhejte nás kontaktovat. Pokud máte jakékoli připomínky, popř. nápady, jak bychom mohli blogposty zlepšit, aby pro Vás byly zajímavější a přínosnější, budeme za ně rovněž velice rádi. Zatím se mějte krásně, užívajte si léto, a hlavně buďte zdraví.

V případě zájmu o licenci (ať už Cloud nebo Server) nás kontaktujte zde, v případě zájmu o konzultace zde.

Martin Bayer Martin Bayer

Atlassian Competency Leader

Martin pracuje v MoroSystems jako Atlassian Solution Architect a Atlassian Competency Leader. Jeho dřívější vývojářská kariéra a zkušenosti s Atlassian nástroji ho postupem času nominovaly do role konzultanta v oblasti technických řešení a integrací Atlassian nástrojů s jinými systémy.

Komentáře

Podobné články

Nechte nám na sebe kontakt a naši odborníci se vám ozvou. Neradi píšete? Kontaktujte experta na telefonním čísle +420 725 761 338

Důvěřují nám tyto firmy

close

Přicházíme s

MoroSystems Orchestra!